Jak na ideální tvar obočí

Jak na ideální tvar obočí

Obočí je velmi důležitým prvkem každé tváře. Může změnit celkový dojem obličeje, vyrovnat drobné nedokonalosti v tvaru a postavení očí, a dokonce o několik let svoji nositelku omladit. Definice ideálního tvaru obočí se v čase mění stejně jako účesy nebo móda. Jednou se jedná o obočí vytrhané do tenké linky, jindy zase o obočí co nejhustší a působící téměř neupraveně.

Pokud však chcete přirozeně vypadající obočí, které bez ohledu na stávající trendy sluší opravdu každému, zde najdete několik tipů.

Bezbolestná úprava

Než začnete s úpravou vašeho obočí, počítejte s tím, že přeci jen sem tam nějaký chloupek budete muset vytrhnout. Pokud máte citlivější kůži, je nejlepší omýt nejprve obličej teplou vodou, která otevře póry v pokožce a tím nebude vytrhávání tolik bolet. Některým ženám naopak pomáhá okolí obočí zchladit kostkou ledu zabalenou v osušce, kterou pokožku znecitliví a vytrhávání je tak méně bolestivé. Obecně platí, že pokud si budete obočí upravovat pravidelně, vytrhávání chloupků časem nebude bolet vůbec. Nelekněte se mírného zčervenání pokožky po vytrhávání, je normální a brzy zmizí, uspíšit to můžete opět přiložením kostky ledu. Pokožku poté můžete ošetřit zklidňující mastí s aloe vera.

Pomůcky

Základem je dobré osvětlení, aby byly vidět i ty nejjemnější chloupky, a také kvalitní pinzeta. Ta by neměla být ani příliš ostrá, abyste si pokožku kolem obočí neporanily, ani tupá, aby po obočí neklouzala.

Zásadním pro výsledný vzhled celého obočí je pečlivé naplánovaní požadovaného tvaru. Můžete použít speciální pravítka, která vám pomohou navrhnout dokonalý tvar, ale nezapomínejte, že každé obočí je jiné a nesnažte se své obočí do „pravítkového“ tvaru dostat za každou cenu. Využít můžete několik pravidel pro ideální tvar obočí a označit si požadovaný tvar pomocí tužky na obočí nebo nitě na architekturu obočí.

 

 Tužka na microblading obočí

 Plastové pravítko pro obočí

 Nit pro architekturu obočí

     

 

Základní pravidla

Při úpravě obočí se tvařte přirozeně, obočí nekrčte ani se nemračte. Přebývající chloupky trhejte raději po jednom ve směru růstu, takto vás nebude trhání tolik bolet a nehrozí, že byste si omylem vytrhla i chloupky, které nechcete. Úpravě obočí se nevěnujte příliš dlouho dobu, abyste nevytrhala příliš mnoho chloupků, raději si dělejte přestávky, během kterých tvar zhodnoťte. Vytrhnuté chloupky obočí totiž narozdíl od vlasů nemusí už nikdy dorůst všechny.  Postupujte od vnějšího konce obočí a nejprve dokončete jedno oko a poté teprve začněte s druhým. Vytrhávají se především chloupky ze spodní linie oka, díky němuž se oko krásně opticky otevře, ale pokud vás rozčilují nějaké chloupky i mimo žádaný tvar svrchu obočí, můžete je vytrhnout samozřejmě také. Problematické mohou být občas i světlé chloupky, které na první pohled nejsou vidět, ale může se na nich odrážet světlo a kazit tak výsledný dojem.

Ideální tvar

Ideální tvar přirozeného obočí si můžete vyměřit jednoduchým způsobem a označit již zmíněnou tužkou na obočí nebo nití na architekturu obočí.

Obočí by mělo začínat nad vnitřním koutkem oka, tedy vše, co přesahuje nad kořen nosu můžete bez obav vytrhnout. Obočí příliš blízko sebe dodává obličeji zamračený výraz a opticky zmenšuje oči. Naopak pokud byste obočí vytrhala až nad oči, budou vypadat vaše oči nepřirozeně daleko od sebe. Začátek obou obočí by měl být ve stejné výšce.  

Konec obočí zjistíte, pokud tužku nebo nit přiložíte ke straně nosu a propojíte s vnějším koutkem oka. Tam kde tato linka protne vaše obočí je jeho ideální konec.

Nakonec je důležité stanovit nejvyšší bod obočí, tzv. stříšku. Ten najdete, pokud se podíváte přímo před sebe a tužku nebo nit vedete od strany nosu přes duhovku oka až opět protne obočí. Stříška je velmi důležitá, dokáže otevřít pohled, omladit a opticky zmenšit spadlá oční víčka. Stříšky by měly být u obou obočí stejně vysoko, tak dosáhnete krásného souměrného tvaru. Pamatujte však, že stejně jako vlasy, tak i každé obočí roste každému trochu jinak a nesnažte se dosáhnout naprosto identického tvaru. Náš obličej také není dokonale souměrný, nemusí tak být ani naše obočí.

A je hotovo

Hotové obočí můžete doplnit vašimi oblíbenými produkty na obočí, ať už jste zvyklé na tužku, stíny nebo gel. Jen pozor, čerstvě podrážděná pokožka od vytrhávání chloupků by si měla nejdříve chvíli odpočinout.