Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem.

Vzpomínáte si na ten okamžik, kdy jste se rozhodli pro to, že chcete začít podnikat v kosmetickém oboru? Vzpomínáte si na nákup prvního kusu nábytku a vyvěšení cedulky s otevírací dobou? Splnil se vám váš velký sen?

Salón už je vybavený přesně podle vašich představ, spokojených zákaznic přibývá a máte věčně plný diář, tak že už nemůžete nabírat nové klientky? Máme pro Vás skvělou zprávu – právě se nacházíte v optimálním bodě svého podnikání. Přesně zde byste se měli zastavit, nadechnout se a užívat si plodů své práce. Vzpomeňte si na všechnu tu dřinu, která za to stála.

Většina lidí bohužel tento bod přeskočí a přiberou si další klientky, protože je jednodušší zanedbávat své vlastní potřeby a věnovat se svému podnikání. Tento stav je velmi nebezpečný, obzvlášť pokud trvá několik měsíců či dokonce let. Práce už není zábava, ale povinnost a veškeré nadšení a energie se rychle vytrácí. O dopadech na zdravotní stav či rodinný život nemluvě. Pokud znáte i tento pocit, je na čase udělat změnu!

Opakem práce je odpočinek

Prvním krokem ke změně je naučit se odpočívat. Jinými slovy vypustit všechny pracovní záležitosti z hlavy a myslet na své zájmy a rodinu. Jako velmi účinné se nám osvědčilo PRAVIDLO ZÁMKU. Myslete na něj vždy když odcházíte a zamykáte dveře salónu. Představte si, že veškeré problémy a starosti zamknete a budete se jim věnovat opět v pracovní době. A to včetně pracovního telefonu! Je dobré toto pravidlo naučit i členy vaší rodiny.

Dělejte si pauzy

Většina kosmetiček pracuje bez pauzy, aby vyhověly co nejvíce klientkám. Velmi často se stává, že obětují svoji obědovou pauzu na další procedury a jídlo dohánějí pozdě večer. Zní Vám to povědomě? V tom případě si vezměte svůj objednávací diář a každý den si velkým žlutým fixem vyznačte pauzu na oběd. Jak dlouhá bude necháme na Vás. Při každém dalším zápisu uvidíte, že tato doba je vyhrazena pouze pro Vás. Nejste stroj a potřebujete pravidelně doplňovat energii. Není nic horšího, než když Vám začne během procedury kručet v břiše.

Váš život je důležitější než zápis v diáři

Uvědomte si, že Vás život každým dnem ubíhá. Za pouhý jeden se může stát tolik věcí a Vy u toho nebudete, protože jste raději zaplnila volné místo v diáři. Přemýšlejte také o tom, že Váš život, je stejně důležitý jako budování kariéry. Neodsunujte ho na druhou kolej, protože toho můžete později litovat. Berte osobní záležitosti stejně vážně jako ty pracovní. Ideálně na to používejte jeden stejný diář, který Vám to bude neustále připomínat.

Změňte svoji pracovní dobu

Pokud se ráno probouzíte bez energie, nestíháte se ani v klidu nasnídat a během rychlé kávy v salónu začínáte s první klientkou je pravý čas na změnu. Zamyslete se nad tím, jestli jste spíše ranní ptáče nebo Vám vyhovuje práce k večeru? Máte plný diář spíše dopoledne nebo odpoledne? V tomto případě i malá změna udělá velké divy. Pokud se rozhodnete do práce chodit dřív, tak o stejný čas odcházejte dřív. Většina lidí toto pravidlo splní jen na půl. Tím, že přijdou do práce dřív, ale zároveň jsou v práci stejně dlouho. Nenápadně prodlouží svoji pracovní dobu až se z toho stane zvyk a vždy, když zákaznice zavolá, tak místečko najdete. Asi chápete, že je to špatně a budete se točit v začarovaném kruhu.

Pět minut denně

Pokud Vás často přepadá pocit, že nic nestíháte a nemáte nic pod kontrolou, tak se na chvilku zastavte a zkuste meditaci. Většina lidí tyto metody podceňuje, ale tím, že se budete soustředit pouze na své dýchání, zrestartujete svůj mozek a práce Vám půjde o něco lépe. Pokud Vás to zaujalo zkuste si do svého mobilu stáhnout nějakou aplikaci, která Vám s tím pomůže.

Buďte offline

Pokud jste doma, tak pomyslně odřízněte všechny kabely ať už od mobilu nebo notebooku. Online svět nikam neuteče. V dnešní době je vše díky internetu velmi dostupné. Dotazy Vašich zákaznic můžete vyřešit klidně později. Vaše služby nemusí být online 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.